Depressieve gevoelens / neerslachtigheid

Depressieve gevoelens zijn vaak een gevolg van het langdurig (misschien wel een leven lang) negeren van allerlei kwetsbare gevoelens als verdriet, angst, wanhoop, eenzaamheid e.d. Je hebt ergens in het leven niet meegekregen hoe je met deze gevoelens kan omgaan en hoe gevoelens weer teruggebracht kunnen worden naar een staat van rust en vreugde. Jouw gevoelens van depressiviteit of neerslachtigheid zijn een signaal dat er iets goed mis is en dienen allereerst nader ontdekt te worden.

Therapie kan uitkomst bieden

Het dragen van deze heftige gevoelens kan je wanhopig maken en daarin kan therapie werkelijk uitkomst bieden! Samen met jou wil ik jouw wirwar aan emoties helpen ontrafelen, jou helpen ze woorden te geven, ze te ervaren en te dragen.

Draag deze last niet langer alleen, maar neem de stap naar hulp. Alleen is het zoveel zwaarder!

Angst

Angst is een hardnekkige en ongelofelijk sterke kracht. Wanneer jij last hebt van een bepaalde angst kan er sprake zijn van een enorm lijden.  Je zal trachten d.m.v. het uitoefenen van controle hier minder last van te hebben. Maar je weet ook dat deze controle jou tot een slaaf heeft gemaakt. 

Loop van gedachten

Allereerst wil ik je gaan helpen om je denken bloot te leggen en de loop aan gedachten en overtuigingen die kunnen leiden naar een mogelijke paniekaanval in kaart te brengen en te leren beheersen. Dat is de eerste stap die al veel lucht kan gaan geven.

Onvervulde behoeften en pijn

De kant die ik verder met jou op wil is gaan ontdekken welke emoties of overtuigingen jouw angst in stand houden. Ergens liggen er onvervulde behoeften en pijn ten grondslag aan jouw angst en ik wil deze samen met jou gaan ontdekken, hoe moeilijk ook! Ik wil je gaan helpen deze pijn allereerst onder ogen te durven komen en vervolgens daarin ook jouw verscholen behoeften gaan leren zien. Ik geloof dat wanneer er ruimte gegeven wordt aan je dieperliggende thema’s en je gehoor gaat geven hieraan, jouw klachten ook meer naar de achtergrond zullen gaan verdwijnen. 

Angst is hardnekkig. Ook therapie hierin kan best een tijd duren. Alleen al de kracht van het contact in onze therapie kan jou al gaan helpen meer te ontspannen. Durf de stap naar hulp te zetten!

Verslaving

Tegenwoordig kunnen we ons bijna afvragen wie er niet verslaafd is aan iets.. Eten, mobiele telefoon, drank, games, tv, seks, porno. We denken al gauw aan drugs, alcoholverslaving of gokken. Maar de veelheid aan verslavingen zijn inmiddels uit de hand gelopen. Het is zoveel makkelijker nu om te grijpen naar een verdovend middel wat ons geluksgevoel tijdelijk verhoogt. Uiteindelijk weten de meesten van ons ook dat we dit doen om ons denken en onze emoties te ontvluchten.

Verslaving heeft de neiging tot ‘stiekem doen’, waardoor er een gevoel van schaamte ontstaat. Het heeft ook de neiging om uit het contact te gaan met belangrijke anderen. Maar..

Schaam je niet voor je verslaving.. Ergens heb jij niet geleerd hoe je op een gezonde manier jouw emoties een plek kan gaan geven. Samen met jou wil ik je helpen je verbinding met je verslaving te gaan verbreken en nieuwe gezonde verbindingen aan te leren gaan om jouw gevoelens een plek te geven. Ik zal je allereerst helpen in contact te komen met jezelf en je helpen je comfortabel bij jezelf te gaan leren voelen. Vervolgens zullen we de stap gaan maken naar het vreugdevol leren verbinden met belangrijke anderen in je omgeving.

Burn-out of overspannenheid

Tegenwoordig kan er zoveel op je afkomen vanuit onze maatschappij. Je voelt je verantwoordelijk op je werk, naar je partner en/of gezin en daarnaast wil je je sociale netwerk ook de nodige aandacht geven. Daarnaast kunnen we een enorme druk ervaren in het continu denken beschikbaar te moeten zijn in social media, in het regelen van al ons papierwerk en de afhandeling van mails. De druk die je ervaart door onze steeds sneller wordende maatschappij kan je al doen bezwijken onder een grote last. Het kan daarbij ook zo zijn dat je temidden van deze zaken niet goed bewust bent van wat jouw grenzen zijn. Je merkt dat je lichaam dit gaat aangeven d.m.v. enorme uitputting, klachten als concentratieverlies, schokkerige bewegingen, prikkelbaarheid enz…

Wat zijn jouw behoeften?

Tijdens de therapie wil ik graag met je stil staan bij waar je op dit moment zit en wat jij nodig hebt voor je herstel. Deze periode kan enorm heftig zijn omdat je sterke wil er vaak op gericht is door te gaan, maar je lichaam en behoeften je terugfluiten. In deze periode is het belangrijk te leren wat rust voor je kan betekenen en te gaan ontdekken waar jij je energie uit haalt. Uiteindelijk komt er een moment dat je lichaam aangeeft wanneer er weer ruimte komt om actie te gaan ondernemen in de vorm van werk of nieuwe creativiteit. Tijdens dit proces zal ik je telkens weer stilzetten bij wat ik zie en zal ik je aanmoedigen te leven vanuit je behoefte, verlangens en talenten.

Hooggevoeligheid

Waarschijnlijk heb je al wat zelfonderzoek gedaan en geconstateerd dat jij 1 op de 5 mensen bent die hooggevoelig bent of anders genoemd, een high sensitive person (HSP). Enkele belangrijke kenmerken die ik vaak tegenkom bij mensen (en o.a. ook bij mezelf) is dat je elke prikkel zeer intens ervaart. Je merkt ook dat je leeft en geeft met alles wat in jou is en daarnaast merk je dat je vaak uitgeput bent. 

Het gebeurt vaak dat mensen met HSP zich afvragen wat ze verkeerd doen. Misschien herken je dat wel. Je gaat je leven weer herstructureren, maar alleen dat vraagt al enorm veel van je.  Wat belangrijk is, is dat je allereerst weet dat je hier niet de enige in bent en dat je dingen wil veranderen die nu eenmaal bij je horen.

Op zoek naar de balans

Wat belangrijk is, is dat we jouw worstelingen tegen het licht van de HSP gaan houden en dat je gaat inzien dat veel van de eigenschappen die je hebt (naast het feit dat ze ook soms enorm lastig kunnen zijn) kwaliteiten zijn! Je bent bijvoorbeeld iemand die sferen goed aanvoelt en ziet wat er bij een ander op emotioneel vlak gebeurt. Dat maakt dat je heel dichtbij een ander kan komen. Alles wat je doet, doe je met een enorme intensiteit waardoor alles wat je creëert mooi en goed is. 

Samen met jou wil ik op zoek gaan naar hoe je kunt leven met een bepaalde mate van wisselende stemmingen en onrust, maar ook kan genieten van wie je bent. Aarden in jezelf, grenzen leren stellen, in je kracht leren staan en de balans leren vinden tussen activiteit en rust. Dit zijn zaken die binnen de therapie wellicht aan de orde komen. 

Ben jij hooggevoelig en vind je het lastig hiermee om te gaan? Maak een afspraak.
Ik help je graag verder!

Trauma

De meesten van ons zijn niet ongeschonden aan het volwassen leven begonnen. Ieder draagt zijn ervaringen en pijn mee. Soms kunnen herinneringen van vroeger echter zo traumatisch of onveilig geweest zijn dat je de gevolgen daarvan nog dagelijks ervaart. Misschien door herbelevingen, angsten, onrust of een hoge mate van stress en prikkelbaarheid. 

Tijdens de therapie vind ik het belangrijk eerst samen met je af te stemmen in waar je wel en niet naartoe wilt gaan tijdens onze gesprekken. Soms kan er in het hier en nu nog zoveel gaande zijn, dat we wachten met het afpellen naar vroeger. Ik vind het belangrijk eerst samen met jou een stabiele hier en nu situatie te creëren waarin je een veilig vangnet om je heen hebt.

Terug naar toen of blijven in het hier en nu?

Het kan zijn dat je een sterke wens hebt om zaken vanuit het verleden de ruimte te geven. Via een bepaalde manier van vraagstelling help ik je heen en weer bewegen tussen je verstand en je emotie waardoor ik je help afdalen naar je vroegere ervaringen. 

Op de weg naar “beneden” kunnen we bepaalde overlevingsstrategieën tegenkomen die ervoor zorgen dat jij je pijn niet aangaat. Dit maken we dan bespreekbaar en op deze momenten zullen we telkens zoeken naar een afstemming tussen wat je aankunt en aan wilt gaan.

Het terugbrengen van beelden van vroeger en de daarbij behorende gevoelens kunnen veel teweeg brengen. Het brengt ook overtuigingen naar voren die je daar bent gaan aannemen. Overtuigingen over jezelf en de wereld om je heen. Ook hierin kan een ander licht geworpen worden wanneer oude herinneringen doorleeft worden te midden van een veilige setting.

Wees welkom en voel je vrij een afspraak met me te maken wanneer dit is waar jij naar op zoek bent!

Wat anderen zeggen over therapie?

|

De gesprekken heb ik als positief en fijn ervaren. Ik voelde me meteen op mijn gemak bij Lydia en dat is voor mij heel belangrijk. Ook voelde ik me vrij om aan te geven wat ik wel en niet wilde. Ik heb geleerd positiever in het leven te staan en minder beren op de weg te zien. Ook ben ik in gaan zien dat ik goed ben zoals ik ben en niet hoef te veranderen.

Deze therapie met Lydia zou ik aanbevelen aan mensen die de hoop in de hulpverlening zijn verloren maar toch nog hulp zoeken. Lydia ziet je als mens in plaats van cliënt, op een professionele manier. 

Susanne

|

Toen wij hadden besloten dat wij hulp nodig hadden in onze relatie, was de vraag wie daarvoor te benaderen. Wij hadden eerdere vervelende ervaringen binnen het traject van de GGZ, en hadden nu behoefte aan iemand die luistert, begrijpt en meedenkt.

Wij vonden Lydia via het internet. Haar omschrijving en erkenning van het begrip hooggevoelig sprak mij aan. In eerste instantie ging ik alleen, maar na enkele sessies ging mijn vrouw ook. Eerst apart, om los van mij haar ervaring te hebben, maar daarna zijn we ook samen gegaan.

We zitten – net zoals iedereen – met onze eigen ervaringen en gevoelens in een relatie. Lydia heeft ons geholpen om naar onszelf te kijken, en daarmee begrip te krijgen voor de ander. Nu, na anderhalf jaar contact met Lydia, kunnen we zeggen dat onze relatie beter is dan ooit daarvoor. We zijn nu in staat om elkaar te zien vanuit het begrip voor die gevoelens van de ander. We kunnen elkaar beter ‘lezen’. En daarmee hebben wij in elkaar gevonden wat wij natuurlijk al veel eerder hadden moeten zijn voor elkaar: een maatje op onze eigen levensweg.

Lydia heeft ons in die weg begeleid, gewezen op het goede dat wij niet zelf zagen, gewaarschuwd voor de consequentie van ons blind zijn voor de ander. En dat steeds met een onbegrensd geduld en positiviteit.

Lydia bedankt daarvoor.

Antonius